Hvad er en billig hjemmeside? For at besvare spørgsmålet har vi her prøvet at kigge på nogle af de forskellige forretningsmodeller / tilbud, der findes fx på det danske marked. Den typiske udfordring ligger i at vælge mellem lave start-barrierer vs. lave vedligeholdelsesomkostninger. Derudover er der selvfølgelig mange valg at træffe (i forhold til design, indhold, funktioner, osv.), men her fokuserer vi på prisen.

Pistolsælgeren til kunden: “Billig hjemmeside, start for 0 kr”

Måske kender du dem – de “flinke” pistolsælgere, der ringer og tilbyder alle nyopstartede virksomheder en “billig hjemmeside”. Ja, faktisk tilbyder de hjemmesiden gratis – men glemmer ofte at tydeliggøre prisen for det løbende abonnement, den lange bindingsperiode, osv. Der er med andre ord tale om en (for nye virksomheder) meget fristende prismodel, hvor man umiddelbart kommer gratis i gang. Men vær opmærksom på, at man typisk alligevel betaler et år forud, og spørgsmålet er så, om du ender med en billig hjemmeside – eller måske i virkeligheden en hjemmesiden, der med tiden går hen og bliver en dyr affære.

Under alle omstændigheder er det i disse aftaler meget vigtigt, at man undersøger detaljer vedr. abonnementsprisen, bindingsperiode, osv. og sammenholder det med sin situation. Dvs. får du reelt en billigere hjemmeside (på sigt) ved at betale mere up-front og så finde en løsning med en lavere kontinuerlig ydelse. Hvis du fx ved, at hjemmesiden er midlertidig og måske skal bruges i et års tid, så kan det jo i virkeligheden være en rigtig fin model. Koster hjemmesiden fx 500/mdr., får du en hjemmeside for 6000 kr. Er det derimod planen, at hjemmesiden skal “leve” længe, er det måske værd at overveje en anden løsning, hvor du betaler lidt mere i starten i stedet for fx 30.000 på fem år (500*12*5). Ikke raket-videnskab, men måske en beregning man er tilbøjelig til at glemme, når man hurtigt og billigt skal i gang med en hjemmeside.

Er open source lig med en billig hjemmeside?

Ja og nej ;-) Open source er alt – og det er derfor meget svært at sige, om det er den rette vej til en billig hjemmeside. På nogle punkter er der ingen tvivl – primært fordi licensen er gratis, og fordi systemerne ofte er bakket op af et stort community / netværk af udviklere, der producerer billige eller gratis plugins og themes. Ser man isoleret på selve systemerne – fx WordPress, Joomla og Drupal – er der jo den umiddelbare fordel, at de kan downloades gratis og installeres på et webhotel efter eget ønske (vær dog opmærksom på visse minimum-krav). I fx WordPress er det desuden muligt at downloade themes og plugins gratis direkte fra systemet. Så ja, i det tilfælde, hvor du downloader WordPress, installerer det på et billigt webhotel (fx UnoEuro), tilpasser en gratis skabelon og ellers udvider med gratis plugins – så har du virkelig skabt dig en hurtig og billig hjemmeside. Læs eventuelt meget mere her.

Lav din egen hjemmeside – helt gratis

Du kan faktisk lave din egen hjemmeside med Bricksite helt gratis. Der er både squarespace, wix og en masse andre – men Bricksite er én af de eneste der rent faktisk tilbyder en livslang gratis hjemmeside. Herunder kan du se hvor nemt det er:

Lav din egen hjemmeside lige her