De fleste af os vil heldigvis gerne støtte en god sag, men det kan være vanskeligt at placere sit (spinkle) bidrag det helt rigtige sted. Der er et hav af gode formål, spændende hjælpeorganisationer – og ikke mindst ildsjæle derude.

Ikke kun de store hjælpeorganisationer

Mange online tjenester har de seneste år gjort det lettere for private ildsjæle at starte en indsamling eller et velgørenhedsprojekt op. Der er dermed ikke kun de store velkendte hjælpeorganisationer, der alene dominerer velgørenheds-/indsamlingssektoren.

Hvor finder man overblikket?

Men hvad gør man så, når det månedlige bidrag skal placeres? Indsamlingssektorens brancheorganisation, ISOBRO, er et godt sted at starte. Her finder du en liste over ca. 160 medlemsorganisationer. Der er organisationer både de store internationale humanitære hjælpeorganisationer og mere eller mindre kendte projekter inden for sygdomme og dyrevelfærd.

Nødhjælp.net

Men det kan være vanskeligt at finde en god kategorisering, hvor man som velgører kan gå ind og overordnet finde organisationer, projekter og ildsjæle med præcis det fokus, man ønsker at støtte.

nødhjælp  forsøger man netop at skabe dette overblik. Med 43 kategorier inden for humanitær hjælp, dyrevelfærd, natur/miljø og nødhjælp er det lettere at dykke mere præcist ned og finde netop de hjælpeorganisationer, der matcher ens egen velgørenhedsprofil.

Hvordan ser fremtidens velgørenhed og hjælpeorganisationer ud?

Heldigvis er der et stigende antal hjælpeorganisationer og velgørenhedsprojekter. Men udfordringen bliver dermed også at kunne navigere i det samlede landskab.

Med tiltag som hjælpeorganisationer.dk bliver det lettere at navigere, og i fremtiden vil behovet for en samlet tilgang ikke blive mindre. Organisationerne og projekterne vil formentlig ikke ændre sig – men de vil blive flere og mere nuancerede. Vi har som velgørere ganske enkelt behov for et bedre overblik. De små gode projekter har brug for eksponering og et univers, hvor de på lige fod med de store organisationer kan gå ind og samle midler og få pondus til at føre idéerne ud i verden.

Hermed et indspark til debatten om overblik eller mangel på samme, når det gælder velgørenhed og danske hjælpeorganisationer.